Onderhoud video recorder

Als uw videorecorder geen optimaal beeld meer geeft, moet hij meestal schoongemaakt worden. De banden die u gebruikt slijten namelijk en de stof die hier van afkomt gaat vastzitten aan koppen en bandgeleiders. Hier kunt U zelf meestal niets aan schoonmaken.

Sommige videorecorders hebben een borsteltje dat iedere keer als u er een band instopt de kop schoonmaakt. Dit maakt echter alleen de videokop schoon. Schoonmaakbanden zijn ook geen goede oplossing. Het oppervak van deze banden is zo ruw dat de metalen kop in de videorecorder er ruw van wordt en daar door sneller vuil opneemt en steeds vaker schoongemaakt moet worden totdat de kopjes zover afgeslepen zijn dat ze niet meer functioneren.

Vervuiling van de koppen kunt u voorkomen door geen oude banden te gebruiken en uw videobanden na 50 à 75 maal opnemen te vervangen.

Videobanden kunt u het beste bewaren in de doos bij een temperatuur van 15 tot 25 graden C en een luchtvochtigheid van 50 à 60%.

Videobanden met belangrijke opnamen kunt U het beste 1 á 2 maal per jaar versneld heen en weer spoelen.

Banden ouder dan 10 jaar kunt U beter niet meer gebruiken.

Als banden bij weergave strepen over het beeld vertonen zijn ze meestal beschadigd. Als u ze blijft gebruiken, loopt u het risico dat uw recorder snel vuil wordt of zelfs de koppen onherstelbaar beschadigd raken.