Digitenne / Schotel

Sinds Mei 2003 is Digitenne van start gegaan en natuurlijk zijn wij ook officieel dealer van Digitenne apparatuur en abonnementen.

Maar is Digitenne voor U een alternatief?

Digitenne en satelliet, 2 digitale broeders
De overeenkomst tussen schotel ontvangst en Digitenne zijn, dat beide systemen digitaal uitzenden. De beeldkwaliteit van Digitenne ontvangst is dan ook nagenoeg vergelijkbaar met die van satelliet ontvangst. Daarnaast is voor de ontvangst van Digitenne signalen, voor zover dat mogelijk is in Uw regio geen vast-gerichte schotel nodig, er kan worden volstaan met een kleine binnenhuis antenne om een prima ontvangst te verkrijgen.

Digitenne signalen komen van het land, satelliet signalen uit de ruimte

Het meest gehoorde misverstand op dit moment, is dat het idee leeft, dat Digitenne ook vanuit de ruimte zou uitzenden. Niets is minder waar.
Op dit moment werkt het Digitenne consortium, KPN, Nozema, het NOB en Cahanoves Beheer, aan het plaatsen van talloze antenne installaties, om het signaal een landelijke dekking te geven. Let wel, landelijk, dus buiten onze landsgrenzen heeft u NIETS aan een Digitenne ontvanger. Het is echter wel mogelijk om met Digitenne op plaatsen, waar het moeilijk of onmogelijk is satelliet ontvangst te plegen, toch een behoorlijk beeld uit de tv te toveren. Denk bijvoorbeeld aan een boot: door golfslag is het niet te doen om de schotel strak op die éne satelliet te houden: Digitenne zal, zodra het netwerk klaar is, hier beslist geen moeite mee hebben.

Digitenne pakketkeuze, of toch niet?

Meeliftend op de hedendaagse onvrede van de consument over zijn kabel aansluiting, heeft men bedacht, dat als er tegen een bepaalde vergoeding een bepaalde hoeveelheid kanalen wordt aangeboden, daar een zekere klanttevredenheid uit gaat ontstaan. Dit lijkt prachtig, maar u moet u wel realiseren, dat als u eenmaal kiest voor Digitenne (u moet dan zelf een ontvanger kopen etc.) de weg terug moeilijk wordt. Dit betekent ook, dat als andere alternatieven (met name kabel ontvangst!) duurder of beperkter worden, het Digitenne ook vrij staat om het pakket te beperken, dan wel de pakketprijs te verhogen, zonder dat hierdoor haar concurrentie positie in gevaar komt! Met andere woorden: wat u nu koopt, zegt nog niets over wat u over 1 of 2 jaar zult hebben…

De te ontvangen kanalen

Het Digitenne zenderpakket biedt alle populaire zenders waaronder Eurosport, Discovery Channel en CNN. Liefhebbers van erotiek kunnen zonder meerkosten het 18+ kanaal Spice Platinum aanvragen.

Televisie
1 Nederland 1
2 Nederland 2
3 Nederland 3
4 RTL 4
5 RTL 5
6 SBS 6
7 Yorin
8 Net 5
9 Veronica/jetix
10 Nickelodeon
11 VRT
12 Canvas/Ketnet
13 BBC Prime
14 BBC World
15 CNN
16 TMF
17 MTV
18 Eurosport
19 Discovery Channel
20 National Geographic
21 Animal Planet
22 Regio TV*
23 Spice Platinum (18+)**
24 Canal+ Rood***
25 Canal+ Blauw***
26 Canal+ 16/9***
Radio
1 Radio 1
2 Radio 2
3 Radio 3 FM
4 Radio 4
5 747 AM
6 Concertzender
7 Regio radio*
8 Sky Radio
9 Radio 538
10 Yorin FM
11 Noordzee FM
12 Classic FM
13 Radio 10 Gold
14 Arrow Rock Radio
15 BNR Nieusradio
16 Slam! FM
17 RTL FM
* afhankelijk van regio
** op aanvraag
*** tegen meerkosten

Hierbij wordt nog opgemerkt dat bijv. FoxKids en Veronica dezelfde frequentie delen. Stopt de ene zender, dan neemt de ander de uitzendingen over. Bovendien vindt u de 3 zenders van Canal+ in het pakket, waarvoor als extra het normale Canal+ abonnement betaald moet worden.
Daarentegen is Spice Platinum gratis, maar wij vragen ons wel af, hoe lang dit gratis blijft, want via de satelliet moet voor dit pakket een aardig bedrag per jaar worden neergeteld! Verder ontbreken,evenals op de satelliet, België en de BBC in deze lijst.

Hoeveel kost het?

Het pakket komt, voor de eerste aansluiting (wijzigingen onder voorbehoud), op € 8,95 per maand. Voor 2 aansluitingen betaalt u totaal € 11,95 per maand, bijv. als u het ene programma wilt zien en het andere opnemen.
Tevens moet € 29,95 PER CONTRACT worden betaald. Digitenne noemt dit ‘aansluitkosten’. Bij elk abonnement, hoort een ‘welkomstpakket’, bestaande uit een antenne en een smartcard, dit kost dus niets extra.
Dan heeft u natuurlijk ook nog een ontvanger nodig. Dit is géén satelliet ontvanger, hoewel ze er wel erg op lijken. De prijs van een ontvanger ligt relatief laag: tussen de € 100 en € 225,- De antenne wordt verstrekt door Digitenne: waarom is niet geheel duidelijk, waarschijnlijk omdat men wil voorkomen dat men zelf gaat experimenteren met antennes. Op zich is het heel goed mogelijk om zelf bijv. een centraal antennesysteem aan te leggen voor Digitenne, maar men kan dan geen gebruik maken van de apparatuur en bekabeling, geschikt voor analoge ontvangst.

Overigens is het heel slim om even op de Digitenne site te kijken. Er zijn namelijk wekelijks acties, waarbij behoorlijke geld-retour-acties gelden. U koopt daarbij een ontvanger en krijgt van Digitenne, tegen inlevering van een of andere vage bon, zomaar € 50,- retour. Zeker even kijken dus!

De voor- en nadelen van Digitenne op een rijtje:

 • Goede ontvangst van de Nederlandse kanalen, zonder gaten boren of schotel te hoeven richten
 • Als er ontvangst is, is die ontvangst mogelijk op elke plek in het huis, zolang er maar een ontvanger en een tv aanwezig is
 • Bijna alle kanalen die ook via de kabel beschikbaar zijn
 • Goedkoper in aanschaf dan satelliet-ontvangst
 • Er hoeven geen kabels te worden getrokken van de antenne naar de ontvanger
 • de smartcard om de Nederlandse kanalen te kunnen ontvangen is niet zo duur als bij satelliet ontvangst
 • Nog beslist niet overal beschikbaar, als u interesse hebt, doe de ‘postcode check’
 • Geen extra ‘vrije’ zenders, het aanbod van kanalen zal altijd rond de 20 tv-zenders blijven
 • De provider blijft nog altijd bepalen wat de consument kijkt, er is voorlopig geen enkele mogelijkheid om ‘meer’ te ontvangen.
 • Geen ontvangst van BBC (en België)
 • Net als bij schotelontvangst is het niet mogelijk met één ontvanger 2 aparte kanalen op 2 televisies te bekijken.

Onze ideeën over Digitenne

Digitenne heeft potentie, maar zal zich in de toekomst moeten bewijzen. Het zal altijd een beperkt pakket geven, vergelijkbaar met wat op de kabel beschikbaar is. Het is met name interessant voor de mobiele of aqua-mobiele gebruiker, zolang men maar niet buiten het verzorgingsgebied gaat.
De gratis porno zender spice-platinum zou een behoorlijke groep kijkers over de streep kunnen ‘trekken’.
Al met al is Digitenne dan een zeer interessant alternatief voor de kabel. Als alternatief voor de schotel zien we Digitenne niet direct, met name doordat er toch flink wat geld op tafel moet komen om de noodzakelijke apparatuur aan te schaffen, waarna de provider dan nog steeds de touwtjes in handen blijft houden.
Men moet rekening houden dat als deze provider stopt met haar uitzendingen, de apparatuur niet veel meer waarde heeft. Bij satelliet ontvangst kan in zo’n geval natuurlijk nog steeds een enorme vracht aan kanalen worden bekeken.
Wij zien Digitenne in combinatie met schotel ontvangst als erg interessant. Doordat ontvanger en antenne heel eenvoudig van plaats kunnen veranderen, is het zeer goed mogelijk om bijv. in de huiskamer een ‘volwaardige’ satelliet aansluiting te creëren, en op de logeer-, slaap- of kinderkamer een Digitenne aansluiting, in plaats van een dure 2e, 3e of 4e aansluiting met bijbehorende satelliet kabels.
Bovendien hoeft voor deze aansluitingen geen dure (€ 72,50) smartcard te worden aangeschaft.
Om het beste van een aantal werelden dus te combineren is het zeer interessant om een satelliet-aansluiting evt aan te vullen met Digitenne.