Onderhoud CD/DVD speler

Ook aan uw cd/dvd speler kunt u zelf niet veel doen als deze vuil is. Als uw cd / dvd speler vuil wordt, merkt u dit meestal aan het verschijnsel dat de plaatjes blijven hangen of over gaan slaan. Als het nog erger wordt, kunt u meestal geen of bepaalde plaatjes niet meer afspelen.

Schoonmaakplaatjes zijn duur en doen vaak niets. Een speler kijkt eerst of er een plaatje in zit door te focusseren. Als de laser vuil is zal hij geen plaatje zien en niet beginnen te draaien, dus doet een schoonmaakplaatje dan ook niets.

Een laser wordt minder snel vuil als u een plaatje in de speler laat zitten. Deze zit dan als een dakje boven de laser waardoor er geen stof op kan vallen.

Beschadigingen aan plaatjes zijn aan de kant met de opdruk het ergste. Een laser kijkt namelijk door een plaatje heen naar de andere kant met de opdruk. Deze moet juist de informatie beschermen.

Cd´s en DVD´s kunt U het beste op dezelfde manier schoonmaken als een bril met een zachte doek. Eventueel er even tegen ademen zodat hij wat vochtig wordt. Daarna met een zachte doek opwrijven.

Ernstige beschadigingen kunt U het beste zien door het plaatje tegen het licht te houden. Ziet U dan krassen door het label heen, dan is het mogelijk dat de speler overslaat of blijft hangen.