Satelliet-ontvangst

Wat wilt u gaan zien op de schotel?

In een eerste reactie geven de meeste mensen op deze vraag het antwoord ‘Alles!’.
Maar als dan de kosten op tafel komen, die gemaakt moeten worden om ook daadwerkelijk ‘alles’ te kunnen zien, blijkt dat alles meestal niet zo uitgebreid hoeft te zijn…
Om een goed antwoord te kunnen geven heeft u vanzelfsprekend meer info nodig.
Uw wedervraag zal zijn: ‘wat KAN ik zien’. Het antwoord van de sat-dealer zal zijn: ‘nagenoeg alles’, dat is zo, maar wij gaan daar wat dieper op in. Het is de belangrijkste vraag, het antwoord erop zal na uw aankoop namelijk bepalen in welke mate u gelukkig gaat zijn met uw ontvangst set. In totaal zullen we in Nederland via de satelliet een kleine 8000 kanalen op de buis kunnen krijgen. Maar hoe ver wilt u gaan… Wij draaien de vraag dus om en vragen u: “Wilt u (tenminste) één van de volgende zenders zien?”

  • Nederland 1, 2, 3, Veronica, RTL 4, RTL 5, Beste van Nederland?
  • Canal+, Discovery, National Geographic, Muziekzenders?
  • Filmkanalen uit het buitenland, op voorwaarde dat ze dan wel ondertiteld zijn, dan wel in de originele taal uitgezonden?
  • Kanalen in (redelijk) begrijpbare talen, uit de ons omringende landen? (engels, spaans, frans, duits)
  • Nederlandse radio zenders?

Als u met dit lijstje uw behoefte al vervuld hebt zien worden, valt u als gebruiker in categorie 1 of 2.
U zult een bevredigend aanbod van radio en televisie zenders vinden op de Astra satelliet en voor hen die nog een beetje extra willen op de Hotbird en/of Sirius satelliet.
Het uitgeven van meer dan € 850,- als u op zoek bent naar het bovenstaande lijstje is op z’n zachtst gezegd, onzinnig. De extra’s die u koopt zult u in de praktijk zeer waarschijnlijk nooit gebruiken.
Om goed te kunnen bepalen, welke kanalen u nog meer zou willen ontvangen, buiten bovenstaand, raden wij u aan in de betere kiosk het blad ‘Hopper Guide’ van Betapress te kopen. Hierin staan perfecte tabellen van alle satellieten die we in Nederland kunnen ontvangen met de bijbehorende zenders. Belangrijk hierbij is ook de evt. codering en de beschikbaarheid van geschikte kaarten om de kanalen te kunnen ontcijferen. Op internet kun je bij Lyngsat(c) een kijkje nemen, naar de satellieten tussen de ca. 40graden oost en west, maar pas op, de lijsten zijn érg lang!

Ongecodeerde zenders

Satelliet uitzendingen zijn in principe te ontvangen binnen een straal van vele duizenden vierkante kilometers, het ontvangstgebied. Soms is het voor een aanbieder (service provider) wenselijk dat werkelijk iedereen deze kanalen kan zien. Bijvoorbeeld verkoop kanalen, waar 24/u per dag de nieuwste plastic diamanten halssnoeren worden aangeboden, of speciale aanbiedingen waarbij men bij aankoop van één aardappelschilmesje een bijpassend 200 delig servies kado krijgt. Deze kanalen zijn niet versleuteld, of gecodeerd en kunnen met elke ontvanger worden ontvangen.
Slechts enkele radio zenders en precies één Nederlandse tv zender zijn echt gratis te ontvangen (Free to Air of FTA): BVN (uitzending van de Wereld Omroep, met een selectie van Nederlandse en Vlaamse tv uitzendingen, waaronder het nieuws, af en toe een show, een discussie programma etc), Radio 1, Radio 538, Radio10, SkyRadio en nog wat andere radiostations. De rest, zoals Nederland1, 2, enz enz is gecodeerd! Verder zijn er aan gratis zenders overigens meer dan genoeg beschikbaar. Op één satelliet (bijv. de voor ons interessante Astra satelliet) zijn al zo’n 300 zenders te ontvangen die allen gratis zijn. Te denken valt aan zo’n 30 duitse kanalen, franse en spaanse kanalen, nieuwszenders en nog een royaal aantal radio kanalen. Allemaal digitaal met een perfecte geluids en/of beeld kwaliteit.
Een ontvanger voor de vrije zenders is perfect voor de vakantieganger, die het Nederlandse nieuws wil kijken en probleemloos wat radio stations wil beluisteren. Hiervoor kan men gebruik maken van een z.g. Free to Air ontvanger. Hiervoor is geen abonnement of registratie vereist en dit zal in principe tot in lengte der dagen blijven werken. Voor een lijst van ongecodeerde zenders op de Astra satelliet, klik HIER!

Gecodeerde zenders

Mocht een kanaal een bepaald publiek willen bereiken, of juist een bepaald publiek niet, doet men dit door het signaal te voorzien van een bepaalde codering. Zo kan men vrijelijk kaarten kopen met een abonnement voor bijvoorbeel een 18+ zender. Hiermee is de aanbieder verzekerd van inkomsten en kan men eenvoudig bepalen wie, wanneer, wat ontvangt. De manier van versleutelen is afhankelijk van het systeem, waarvoor de aanbieder heeft gekozen. Men gebruikt hiervoor een z.g. Smart Card, welke in de ontvanger gestoken kan worden.
Een dergelijke kaart bevat informatie over het abonnement en de ontvanger kan hiermee bepalen of het beeld zwart moet blijven, of dat er gekeken mag worden. Via het signaal van de satelliet wordt een dergelijke kaart bijgewerkt (ge-update) indien een kijker niet meer betaald, of juist meer moet gaan zien. Al deze informatie bevindt zich op deze Slimme Kaart, ofwel een Smart Card. Het Nederlandse Canal Digitaal verzorgt voor ons de uitzendingen van alle Nederlandse kanalen. Nederland 1,2,3, RTL 4,5, Yorin, SBS6, Net5, Veronica, National Geographic, Discovery, Eurosport enz. enz. maar ook Canal+ zenders. Al deze uitzendingen zijn dan ook gecodeerd, en voor het bekijken van deze zenders MOET dus ook gebruik worden gemaakt van een Smart Card!

Codering systeem: Irdeto, Seca?

Codering systeem: Irdeto, Seca? Voor de niet gratis zenders is dus een ontvanger met een kaartlezer nodig, inclusief een smartcard. Canal Digitaal zendt uit in 2 coderingssystemen: het ‘oude’ Irdeto systeem en het nieuwe Seca systeem. Sinds een aantal jaren doet het Irdeto systeem haar werk, echter dit systeem is door hackers dusdanig gekraakt dat Canal Digitaal dit het liefst zou uitschakelen. Dit mag echter niet, omdat men in de tijd de consument heeft aangespoort om ontvangers geschikt voor Irdeto te kopen, dus voorlopig moet dit systeem gewoon ‘doordraaien’. Om de consument nu toch maar te laten kiezen voor het nieuwe Seca systeem, worden alle ‘nieuwe’ zenders uitsluitend in Seca aangeboden. Kanalen als National Geographic, Discovery, Eurosport, Animal Planet, Xzone, Canal+ 16:9 zijn dus uitsluitend met een Seca ontvanger te zien, maar de publieke en commerciële omroepen zijn ook beschikbaar in Irdeto, hoewel men voor bijv. Canal+ Rood/Blauw geen abonnement meer kan afsluiten in Irdeto.
Irdeto uitzendingen zijn met uitzondering van de Canal+ kanalen gratis: men moet alleen een geldige smartcard hebben en het betreft uitsluitend de commerciele en publieke kanalen. In het seca pakket moet men rekening houden met een vergoeding van € 15,- per jaar. Bovendien zijn Seca abonnementen uitsluitend beschikbaar voor Nederlandse ingezetenen, dus over de grens wonende Nederlanders kunnen hier geen gebruik van maken (tenzij men een nederlands adres ter beschikking heeft).

Andere coderingsvormen

Het is belangrijk van tevoren te bepalen welk coderingssysteem voor de zenders die u wilt gaan zien wordt toegepast. Immers, de juiste software met kaartlezer moet in de te kopen ontvanger zitten! Wat ook zeer belangrijk is, is de vraag of het mogelijk is om aan een geschikte smartcard te komen voor de zender die u wilt gaan zien. Het is bijvoorbeeld in België niet mogelijk om een Nederlands abonnement af te sluiten (‘een rechten kwestie’, aldus Canal Digitaal) en zo kun je in Nederland ook géén abonnement op het franse pakket van Canal Digital afsluiten, om dezelfde reden.
Ook hier weer, geeft het blad ‘Hopper Guide’ een belangrijk stuk informatie met betrekking tot de codering en als je echt een bepaald pakket wilt zien, is het raadzaam om contact op te nemen met CenTurion Service, of met de provider (bijv. via internet) om te vragen of het mogelijk is dit pakket te zien.